Piikkejä paratiisissa

Olenkin jo odottanut että milloin ensimmäiset tuholaiset saapuu ja tänään oli se päivä. ☹️ Viime kesänä kasveja uhkasi vihannespunkit ja tänä vuonna on näköjään kirvojen vuoro. Löysin joitain kymmeniä kirvoja chileistäja paprikoista. Ei siis vielä katastrofi kuitenkaan. Vihannespunkkeja ei ole vielä näkynyt. Kävin läpi jokaisen saastuneen kasvin. Tuhosin kirvat ja munat mekaanisesti painelemalla ja rapsimalla pois. Sen jälkeen sumutin vielä myrkkyä (pyretriini) huolellisesti joka lehdelle. Saas nähdä auttaako.

Myös kastelujärjestelmässä tuli aiemmin ikävä tapahtuma, kun vesisäiliössä alkoi kasvamaan viherlevää. Jouduin huuhtelemaan koko järjestelmän, sillä menin vahingossa pumppaamaan levävettä putkistoon.

Aina ei mene kuin Strömsössä (tiedän, kulunut sanonta), mutta eiköhän tästäkin selvitä. Maistoin tänään jo ensimmäisiä herneitä ja hyvälle ne maistuvat. Eli jotain positiivistakin!

Loppuun vielä yksi askarruttava asia. Miksi meidän kurkut eivät kuki? Moni muu (ainakin Etelä-Suomessa) on saanut jo satoa, mutta meidän kurkkujen kukat ovat vielä nupulla. Saas nähdä kukkiiko ollenkaan, eli mikähän tässä menee väärin. Mutta odotellaanpa vielä. Kesää on vielä jäljellä.

Päivä- ja viikkotilastot jakoon – Statistics shared

Please find statistics here: https://agiots.com/paiva-ja-viikkotilastot-statistics/.

Laitoin päivä- ja viikkotilastot lämpötiloista, kosteudesta/kuivuudesta, valaistusvoimakkuudesta ja kasteluista näkyviin tänne: https://agiots.com/paiva-ja-viikkotilastot-statistics/.

Tallennuksessa ja uploadaamisessa oli erinäisiä ongelmia, mutta jospa ne nyt alkaisivat ilmestymään sinne automaattisesti ja säännöllisesti. Graafien visualisointi pilveen automatisoidusti oli odotettua hankalampi homma, sillä toteutustapoja on monia. Yritin esimerkiksi seuraavia:

1. Google sheet + kaavio. Tämä toimii, mutta aina kun lataa uuden tilastotiedoston, pitäisi luoda uusi kaavio manuaalisesti. Tietysti voisin lähetyspäässä aina lähettää samannimisen tiedoston ja Googlessa Javascriptillä uudelleennimetä edellisen päivän tiedoston. En tosin vaan tiedä, että miten saisin Javascriptillä manipuloitua Driven toimintaa. Drivehän toimii ”käyttäjäystävällisesti” tarjoteten vaan ne ominaisuudet, mitä Google on GUI:hin ohjelmoinnut. Google Could Platformilla tämä onnistuisi, mutta en ehtinyt opiskelemaan.

2. HTML-sivu, joka Javascriptillä lukisi aina Google driven csv/sheet-tiedoston ja laatisi siitä graafin. Tämä lähes onnistui, mutta en saanut oauth2-authentikointia toimimaan Google Driveen. Ärsyttävästi WordPressiä ei voi käyttää kovinkaan hyvin Javascript-laajennuksilla, sillä HTML:n headereita ei saa muokattua. Tästä pitäisi maksaa ekstraa, mihin en nyt halua alkaa.

3. Matplotilla graafin teko lähetyspäässä ja kuvan lähettäminen Google Driveen. Valitsin tämän tavan, sillä GUI on jo pitkään tukenut graafin piirtoa csv-filestä, mutta en vaan ollut tallettanut graafeja aiemmin mihinkään.

Nyt näkyvillä olevat graafit voisi vielä jotenkin lajitella hienommin tai laittaa johonkin kuvagalleriaan. Yritin tätä ”Google kuvat” -sovelluksella, mutta sovellus ei tue saman tiedoston jatkuvaa päivittämistä. Minähän päivitän samannimistä kuvatiedostoa 23 kertaa päivässä (joka tunti), mutta Google kuvat tekisi tästä 23 erinimistä tiedostoa, joka taas olisi aika järjetön visualisoinnin ja arkistoinnin kannalta.

Varmaan on muitakin visualisoinnin tapoja, mutta olemassa oleva saa kelvata toistaiseksi. Matplot-graafi on kuitenkin aika selkeä, vaikka linkki Driveen onkin vähän kökkö tapa. Hienompaa olisi saada graafi suoraan WordPressiin, joka sitten päivittyisi automaattisesti.

Visualisointia tehdessäni kävi selväksi, että Google Cloud Platform on aika kattava systeemi ja opiskeluun saisi käytettyä aikaa vaikka kuinka paljon. Myös HTML-sivujen teko on mennyt ”hieman” eteenpäin sitten 90/00-luvun kun viimeksi koodia itse käsin muokkasin. Mukaan on tullut Javascript-laajennukset ja ne tuo kyllä paljon lisää mahdollisuuksia. Varmaankin tulen Javascriptillä jotain kikkailemaan myöhemmin ja myös Google Cloud Platformiin pitää vielä palata.

From photosynthesis to food

Greetings to all non-Finnish speaking followers. I haven’t forgot you! According to statistics 90% of my visitors come from Finland, which of course doesn’t mean that everybody would understand Finnish, so I’ve been updating some random posts also in English. I’m equally bad in both languages, but hopefully most of the followers have already used to my typos and grammar errors. 😀

I just can’t stop admiring all the miracles happening at our balcony. In the winter and spring we planted tiny seeds and see what has happened after that! There is a jungle out there! Take a look to the photos below. If you can’t trust your eyes and need scientific proof of what you see, keep reading…

Synthesis

Most of us have heard a word ”synthesis” sometimes in their life. The accurate meaning is defined for example here: https://www.merriam-webster.com/dictionary/synthesis, but to simplify we can understand that it is a transformation from something to something else. At work I handle every day synthesis related tasks, but they are related to technology abstraction level transformation. This means that something is described at higher abstraction level, but then synthesized=transferred to more detailed level by adding some ingredients.

With plants it’s pretty much the same procedure, but the ingredients are of course different. In photosynthesis plants mix sunlight, water and carbon oxide to produce glucose, which is the ”food” for the plants itself. It’s nice to refresh memory sometimes also about these topics so take a look to this article: https://ssec.si.edu/stemvisions-blog/what-photosynthesis.

Automated irrigation

If you happened to read my blog for the first time, I briefly tell what’s going on. I’ve constructed a prototype of automated irrigation system to my balcony. I started the project last winter by defining the features and testing components and software indoors. Now I’m at at the phase where all the main components are installed to the balcony and the system is up and running. In theory I could take a two weeks trip to…

Tahiti: https://images.app.goo.gl/SaAv9Qpaxby4MA9L6 🙂

…and the irrigation system would take care of our plants during the trip.

But that’s only in theory… corona changed everyone’s life and now I can ”dream” only something like this…

Which is of course nice too, but… BTW, notice a kayak in both photos. That’s intentionally there since I really like paddling 🙂

If you want to know more about the development story, please a have look to previous articles:

https://agiots.com/2020/04/10/hyvaa-paasiaista-happy-easter-to-everyone/

https://agiots.com/2020/03/19/koronaa-ilmassa-kevaan-odotus-silti-piristaa/

https://agiots.com/2020/03/17/ble-testing-demo/

https://agiots.com/2020/02/20/calibration/

https://agiots.com/2020/02/06/jade-plants-%f0%9f%92%b2-rahapuu-%f0%9f%a4%91/

https://agiots.com/2020/01/30/blog-ideas-and-job-opportunities/

https://agiots.com/2020/01/28/graafisen-kayttoliittyman-ohjelmointi-aloitettu/

Development is continuous and and next I’m gonna work with software improvements. I’ve improved the statistics viewer and my aim is to start importing daily moisture and irrigation statistics to web. More about these in coming posts..

Recent photos

Cucumber on the left. Peas on the right.
Some chili’s and sweet peppers have huge leaves
Parsley, basil, dill, mint, lettuce, thyme and chives
Flowers

Hyvää juhannusta

Viime päivityksestä on vierähtänyt jo reippaasti yli viikko. Kesällä tahti näköjään vähän hidastuu, mutta parvekehommat kyllä jatkuu! Meidän tämänvuotinen juhannus menee kaupungin liepeillä. Käydään vähän vesillä, pelaillaan mölkkyä, grillaillaan ja tottakai saunotaan. Saatiin juhannuksen aloittajaiseksi pöytään jo oman parvekkeen satoa. Uusien perunoiden, sillin, sipulin ja voin kaverina on ”oman maan” salaattia, persiljaa ja tilliä. Ja olipahan muuten hyvää! 🙂

Juhannuksen ensimmäinen kattaus

Ja sitten asiaan. En ole nimittäin täysin tyytyväinen kasvihuoneen alimpien yrttien kastelusysteemiin. Letkun haarassa tapahtuu veden kahtiajako ja painovoimalain (ja ehkä jonku viskositeetti/pintajännitys/virtauslainkin?) mukaisesti vesi virtaa aina sitä haaraa pitkin mitä se helpoiten pääsee. Eli jos haaran toinen pää on alempana edes millin, kaikki vesi menee alemmasta letkusta. Ja vaikka kastelun ollessa käynnissä letkua nostaa ylöspäin ja yrittää ohjata vettä toiseen haaraan, menee vesi silti siihen haaraan mihin aluksi lähti menemään! Tässä lienee kyseessä joku veden ”imu/pintajännitys”, joka ohjaa kaiken veden aina siihen haaraan jossa virtaus on jo menossa. Ei hyvä!

Tällainen letkujako ei toimi

Niinpä rakensin myös alemmille kasveille jo hyväksi todetun putkisysteemin. Tämä järjestelmä toimii ja jokainen kasvi saa sopivasti vettä. Vielä kun saan tehokkaamman pumpun asennettua, niin aina vain paranee. Mitä nopeammin putken saa täyteen, sitä paremmin tämä toimii.

Toimiva putkikastelusysteemi

Tilasin Kiinasta lisää pumppuja lähinnä sen varalle että jos joku menee rikki. Päätin kuitenkin asentaa kaikki pumput saman tien räkkiin ja korvaan yhden 5V USB-pumpun tällä mainiolla 12 V pumpulla.

Sehän meni (lähes) kuin Strömsössä

Loppu alkaa jo kohta häämöttämään kastelujärjestelmäprojektin ”päätoiminnoissa”. Projekti on edennyt pääosin suunnitellusti, eikä isoja takaiskuja ole tullut. Vielä on jäljellä ESP32:n (langaton yksikkö) lisääminen ajastusohjelmaan ja koko järjestelmän kalibrointi. Myöskään lannoitteen syöttöjärjestelmää en vielä toteuttanut, enkä ehkä teekään. Syötän lannoitteen suoraan veden joukkoon – se saanee kelvata toistaiseksi.

Myöhemmin kesällä-syksyllä suunnitelmissa on kytkeä tuuletin ja webbikamera. Myöskin pilveen syötettävät datat olisi kiva saada jotenkin kaiken kansan nähtäville graafisessa muodossa. Lisäksi on tulossa kuvia sadosta (jota toivottavasti saadaan) ja ehkä myöskin rakenteluvinkkejä.

Katkelma projektisuunnitelmasta alkukeväältä ja päivitys tähän hetkeen:

””””””

 1. Suunnitelma kasvien sijoittelusta => VALMIS
 2. Kasvien esikasvatus sirkkalehdille (manuaalinen kastelu todennäköisesti) => VALMIS
 3. Järjestelmän asennukset parvekkeelle => VALMIS

 1. Testi-kastelujärjestelmän purkaminen => VALMIS
 2. Räkin kokoaminen ja kalusteiden asennukset => VALMIS
 3. Toisen AD-muuntimen asennus ja ohjelmointi=> VALMIS
 4. Pumpputestit 12-v pumpuilla => VALMIS
 5. Vesisäiliöiden ja kastelukaukalon raja-antureiden ohjelmointi => VALMIS
 6. Räkin siirtäminen parvekkeelle => VALMIS
 7. Viljelykasvien ja kukkien istutukset ja sijoitukset parvekkeelle => VALMIS
 8. Letkujen, antureiden asennukset ja ohjelmointi => VALMIS
 9. Langattoman osan toteuttaminen ESP32:lla => VALMIS
 10. Lisätilpehöörien mahdolliset asennukset (kamerat, tuuletin, näyttö) => KESKEN
 11. Testailua, testailua, testailua ja testailua….. => KESKEN

Kevät ja kesä on jo kohta ovella, joten listaan vielä mahdolliset riskit, jotka saattaa johtaa projektin epäonnistumiseen tai viivästymiseen:

 1. Koronaan liittyvät sairastelut lähipiirissä => Korona vaikutti siten, että tilaukset Kiinasta viivästyivät jopa kuukausia. Me säilyimme terveinä, toistaiseksi…
 2. Komponenttien rikkoontuminen => ESP 32:n USB-liitin meni rikki. 2 kpl 5V USB-pumppua meni rikki. Muuten ei laiterikkoja.
 3. Esikasvatuksen epäonnistuminen täydellisesti => Esikasvatus onnistui hyvin muille paitsi mintuille. Tulinen chili lähes kuoli, mutta elpyy toivottavasti. Kurkut itävät aika huonosti. Muuten meni hyvin.
 4. Langattomien ratkaisujen virrankulutus – ja siten ESP32:n käytön järkevyys akulla. => En ole vielä testannut pelkällä akulla.
 5. Pumppujen odottamaton heikko teho tai virtalähteiden heikkous => 5v USB-pumppu oli odotetun heikko. 12-V pumppu on miellyttävän tehokas. Ei vaikutusta lopputulokseen

”””””””

Tässä vielä viimeisimmät kuvat parvekkeelta

Kaikki vesiletkut on nyt kytketty ja kaikki kasvit ovat GUI:lla kasteltavissa. Vasemmalla ylhäällä on langaton ESP32-yksikkö, joka annostelee vettä amppelille ja kahdelle kesäkukalle
Chilit/paprikat kasvaa ja ihan lähipäivinä alkavat kukkimaan. Taustalla siis Raspberry-pääyksikkö, joka annostelee veden joko suoraan kasveille tai ESP32-etäyksikölle. Vesitankin meinaan vielä siirtää johonkin piiloon. Se on vähän ruma.
Kasvihuoneen ilmankosteus-lämpömittari. On tarkka peli!
Parvekkeen valoisuus, lämpötila- ja lämpötila/ilmankosteusmittarit
12-v syöttöpumppu ESP32-yksikölle. Tämä pumppu on tehokas, mutta ei toimi ilman herätevettä. Ei toimi siis tilanteisiin, missä pumppuun pääsee ilmaa.
Nämä 12-v pumput ovat mainioita. Pumppaavat ilmaa ja vettä tehokkaasti.
Olen muuttanut GUI:ta hieman sitten talven testailujen jälkeen. Valittavissa on nyt 2 eri ajastusohjelmaa. Testausvalikkoon on myös ilmestynyt kaikenlaisia uusia nappeja.
ESP32:n ohjaus on vielä toistaiseksi GUI:n napeilla, eikä toimi vielä ajastuksella. Mutta sen verran on älyä, että ESP-32-kaukalo ei ylitäyty.

Kun strömsö-aiheella postauksen aloitin, niin Strömsöön myös lopetan. Ilokseemme Strömsö otti kuvat parvekkeeltamme mukaan suoraan Puutarha-illan lähetykseen viime lauantaina. Kohdassa 1.18.20 on pätkä meidän ”Back to the future” -parvekkeelta! 🙂

https://areena.yle.fi/1-50406117

ESP 32 USB liitin irtosi!

Breaking news! Aika lailla kaikki muut kasvit alkaa olla jo automaattikastelun piirissä, mutta etiäisen (langattoman ESP32-mikrokontrollerin) ohjelmointi tyssäsi tänään USB-liittimen irtoamiseen ja se viivästyttää hieman kesäkeittiön amppelin ja kukan kastelun automatisointia.

Olin lukenut jo aiemmin netistä, kun joku muu oli moittinut juuri tämän ESP32-mallin heikkoa USB-liitintä, mutta ajattelin että tuskin sattuu omalle kohdalle… No nyt sattui. 😦 Liitin on säälittävästi kiinni vaan muutamalla pintaliitos-juotoksella, eikä esim. mitään mekaanista pinniä ole läpi piirilevyn. Yritin kolvata liitintä takaisin paikoilleen, mutta eihän siitä mitään tullut kun en omista pintaliitos-kolvia/puhallinta. Saas nähdä saako sitä enää korjattua.

Onneksi tilasin 2 kpl näitä espejä, joten flässäsin nyt tämä toisen ja laitoin vielä varuilta kuumaliimaa liittimen ympärille. Jospa nyt kestäisi ja pitää lisäksi olla tosi varovainen kun liitintä liittää.

Laitettiin myös pari kesäkukkaa parvekkeelle. Amppeli pääsi suoraan konekasteluun, mutta kukat ei ihan vielä. Kukat ovat sen verran korkealla että USB-pumppu ei jaksa pumpata 90 cm korkeuteen. 12v-pumppu sen sijaan pumppaa kevyesti 2.3m korkeuteen amppelille. Kokeilin huvikseen että levittäisikö kastelukannun suulake kätevästi vettä. No levittää se vähän, mutta ei nyt ihan siten kuin ajattelin. Mutta tulipahan kokeiltua.

Herneet ovat alkaneet itämään, mutta kurkku vielä sinnittelee mullan alla. Jospa ensi viikolla ilmestyy kun hellettä pukkaa? Siinäpä enimmät viikon kuulumiset tällä erää. Jospa ensi viikonlopuksi saisi etiäisen kastelupiiriin mukaan. Sitten alkaisi olla kaikki mukana automaattikastelussa ja periaatteessa voisi lähteä reissuun – kuten oli alkuperäinen suunnitelma. Mutta eipä lähdetäkään, kun on koronarajoituksia vielä joka puolella. Noh, eipä tarvitse kastelukannua niin paljon heilutella. 🙂

Kesä tuli viimein!

Jee! Kesä tuli viimeinkin näille leveysasteille. Ennuste näyttää koko ensi viikolle vähintään +18-asteen lukemia iltapäiville. Yötkin näyttäisi olevan reippaasti plussalla – jopa lähes kymmentä astetta parhaimmillaan.

Kasvit muuttivat nyt sitten parvekkeelle lopullisesti. Ensimmäinen yö (toissa yö) oli kuitenkin vielä kylmä Oulussa, joten vähän piti jännittää että miten kasvit selviää. Ja hyvin selvisivät, sillä parvekkeen yö oli yllättävän lämmin. Alhaalla statistiikkaa ensimmäisestä yöstä.

Lämpötiloista

21.5.2020 to-pe välinen yö Oulussa:

 • Ilmatieteenlaitos ennuste klo 4: +1, tuuli 0
 • Mittaukset klo 4.00:
 • Pohjoisparveke: +4.1
 • Raspi: eteläparve: +12.0
 • Raspi: eteläparveke (kasvihuone): +11.7
 • Eteläparve: +12.0

Mittauksista voi vetää sen johtopäätöksen, että ainakin tyynellä säällä ja edellisen päivän ollessa aurinkoinen (seinät varastoineet lämpöä), meidän parvekkeella ei ole hallan vaaraa yöllä, vaikka Ilmatieteenlaitos lupaa nollaa. Toinen johtopäätös; minulla on monta lämpömittaria 🙂 – ja ainakin eteläparvekkeen mittarit ovat aika samaa mieltä lukemista.

Raspissa käytän dht11- ja dht22 -sensoreita, jotka tarjoavat myös kosteuslukemat. Tulen päivittämään tunti/päivä-kohtaiset statistiikkat pilveen kaikkien nähtäväksi, kunhan saan softan päivitettyä. Speksit antureista:

Lämpötila/kosteussensorien speksit

Rakentelusta

Kuten aiemmin keväällä oli puhetta, on painovoimaisessa konekastelussa haasteena mullan kostuttaminen yhtä märäksi joka puolelta. Kun vettä kaadetaan kasvin yläpuolelta mullan pintaan, saattaa vesi levetä epätasaisesti multaan – jättäen mullan paikoitellen kuivaksi. Fiksu ihmiskastelija välttää tätä ongelmaa kastelemalla pintaa monesta kohtaa, mutta kone ei sitä temppua ainakaan vielä osaa tehdä. Yritän keksiä ratkaisun myöhemmin kokeilemalla erilaisia veden levittimiä, mutta aluksi on tärkeintä saada veden syöttö ylipäätään toimimaan.

Alhaalla on pari kokeilua aiheesta. Ensimmäinen on vanha tuttu kodinonnen ja nukkumatin ajoilta (kerrotuna kuudella). Eli syötän letkulla vettä kasvin pinnalle. Se toimii hyvin, kunhan letkujen päät ovat suurin piirtein samalla korkeudella. Jos yksikin pää on selvästi matalempana, menee silloin kaikki vesi sinne mistä helpoiten pääsee (painovoima) ja muut eivät saa mitään.

Veden syöttö letkulla

Seuraava kokeilu oli käyttää putkea, jossa on reikiä kasvien kohdalla. Tämäkin ratkaisu toimi yllättävän hyvin ja bonuksena vesi jakautui tasaisemmin kasvien pinnalle verrattuna letkusyöttöön. Tärkeää tässä ratkaisussa on laittaa putki vaateriin. Muutenhan vesi kertyy toiseen päätyyn ja toisen pään kasvit jäisivät kuivaksi.

Veden syöttö putkella

Pitihän sitä taas pari videota ottaa kun oli niin jännää;

Chilit ja paprikat muuttivat parvekkeelle. Syöttöputket ovat paikoillaan, mutta vielä pitää säätää ja testailla ennen kuin jättää täysin koneen hoitoon

Aloitin myös vetämään letkuja amppeleille. Kiinnitän letkut sähköjohtojen kiinnityksen tarkoitetulla kiinnikkeillä. Letkujen vedoissa pätee samat säännöt kuin sähkökaapeleille. Jos sähköjohdoilla tekee liian tiukkoja mutkia, kaapeli lämpenee mutkien kohdalta ja riski johdon vaurioitumiseen kasvaa. Liian tiukka mutka letkulla aiheuttaa ruttaantumisen tai ainakin turhaa vastusta – joka taasen vaatii enemmän pumpputehoa. Loivia kaaria siis!

Vesijohtojen vetoa

Loppukevennyksenä – välillä pitää muistaa syödäkin. Näin alkoi meidän grillikausi ja oli muuten hyvää! 🙂

Mukavaa viikonloppua ja tulevaa viikkoa kaikille! Nauttikaa lämmöstä!

Takatalvi tuli – chili tiputti lehtiä

Kirjoitin jo aiemmin että ihan kohta saa viedä kasvit parvekkeelle, jos ei takatalvi iske. Ja niinhän siinä sitten kävi, että kylmä ilmamassa jäi majailemaan Suomen päälle ja lämpötilat ovat olleet 5-10 astetta tavanomaista kylmempiä. Vaikka olen pitänyt kasveja päivällä vaan hetken parvekkeella, oli +5 liian vähän tälle maailman (lähes) tulisimmalle chililajille ja se päätti tiputtaa lehtiä. Saas nähdä vieläkö se jaksaa kasvaa. Näyttää olevan aika kranttu, sillä kasvaa myös muuten hitaammin kuin muut chilit ja paprikat.

Letkujen esivedot, pumpputestailut ja ohjelmiston päivittäminen on hyvässä vauhdissa. Tärkeimmät asiat on testattu ja oikeastaan kastelu voisi alkaa heti kun säät sallii. Jäämme odottelemaan +15 asteen lämpötiloja, enkä lupaa enää mitään kasvien siirrosta. Tai no josko juhannuksena?

Kaikki olisi lähes valmiina veden syöttöön. 12v virtalähteen vaihdoin uuteen 2 Ampeerin malliin. Suljettu malli sopii paremmin parvekkeelle.
Vettä olisi tulossa. Vielä kun uskaltaisi kasvit laittaa parvekkeelle.

Hyvää äitienpäivää!

Tärkeimmät asiat ensin, eli haluan toivottaa oikein mukavaa äitienpäivää kaikille äideille ja mummoille. Haluaisin lahjoittaa kastelujärjestelmiä helpottamaan äitien arkea, sillä aika useissa perheissä myös kukkien ja kasvien hoito kuuluu äideille. Toki itse kastelu ja hoito on varmasti henkireikä monelle, eikä siihen koneita ja miehiä kaivata. Mutta jos joskus on oikein kiire tai ei jaksa mitään, voisi kastelujärjestelmä auttaa. 🙂 Harmittavasti ihan vielä kastelujärjestelmä ei ole ”myyntikunnossa”, mutta kukapa tietää mitä tästä projektista vielä seuraa.

Joskus on äitienpäivänä ollut jopa +20 tai ainakin +15, mutta eipä ihan tällä kertaa. Aamulla muutama lumihiutale leijaili, joten vielä saadaan kesäilomoja ainakin näillä leveysasteilla odottaa.

Kuljetin häkkyrän (nimettiin kastelujärjestelmä häkkyräksi) viimein pihalle perjantaina. Oli mukava kytkeä letkuja, kun lämmintä oli yli 20 parvekkeella (ulkona +9). Niin käy helposti jos aurinko vaan paistaa. Siinä mielessä parvekkeen lasitukset on kyllä loistava asia. Kesäkuumalla lasituksia on sitten toisaalta pakko pitää auki, sillä muuten tulee aika tosi tukalat oltavat. Yli +40 ei ollut mikään poikkeus viime kesänäkään meidän partsilla. Silloin myös kasvit tarvitsee tosi paljon vettä!

Ensimmäisten letkujen asennuksia perjantaina
Äitienpäivän aamun debukkausta toppavaatteissa. Ihmettelin miksi ad-muunnin ei enää toiminut. Syynä oli irronnut johto.